Geborgde werkwijze
01-07-2023
Verantwoorde alcoholverkoop is voor Avondwinkel Papillon erg belangrijk, ook bij bezorging. Avondwinkel Papillon wil bij het bestellen van producten geen alcohol bezorgen aan jongeren onder de achttien jaar.
In dit document, de geborgde werkwijze, wordt omschreven hoe Avondwinkel Papillon invulling wordt gegeven aan verantwoorde verkoop op afstand. Met andere woorden, hoe de leeftijdgrens bij Avondwinkel Papillon wordt geborgd vanaf het moment van bestellen (online) tot en met het moment van levering. Hiermee wordt voldaan aan de in artikel 20A lid 1 sub b van de Alcoholwet gestelde eis dat men moet beschikken over een werkwijze waarmee wordt gewaarborgd dat de alcoholhoudende drank slechts wordt afgeleverd op het adres van de geadresseerde (of bij een distributiepunt) en dat de leeftijd van de persoon aan wie de alcoholhoudende drank wordt verstrekt wordt vastgesteld en dat deze werkwijze ook wordt gehanteerd.
Dit document is actueel en kan op elk moment worden opgevraagd. Het document wordt ten minste één keer per jaar geactualiseerd (n.a.v. een evaluatie) en bij iedere wijziging van de situatie. De geborgde werkwijze omschrijft:
1. Hoe Avondwinkel Papillon, samen met eventuele ketenpartners (bezorgdiensten), de leeftijdsgrens bewaakt van bestelling van de maaltijd tot en met de bezorging;
2. Hoe Avondwinkel Papillon ervoor zorgt dat de werkwijze duidelijke en helder kenbaar wordt gemaakt voor medewerkers, eigen bezorgers en/of anderen die werkzaam zijn onder de verantwoordelijkheid van Avondwinkel Papillon;
3. Hoe Avondwinkel Papillon controleert op de juiste naleving van de geborgde werkwijze en hoe, naar aanleiding van evaluaties van de werkwijze, eventuele veranderingen worden doorgevoerd.
1. Proces (conform artikel 5.2, lid 1 onder a en b van het Alcoholbesluit)
De verkoop van alcoholhoudende producten gebeurt uitsluitend online. Bij deze producten krijgt de klant middels een pop-up melding de vraag of hij/zij 18 jaar of ouder is. Enkel als wordt gekozen voor “Ja” kan de klant de bestelling plaatsen. Ook wordt vermeldt dat de klant zich bij bezorging moet legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Bij het bezorgen controleert de bezorger of de bestelling compleet is en of de bestelling alcoholhoudende producten bevat, dit staat aangegeven op de pakbon van de bestelling. Indien dit het geval is, controleert de bezorger bij de bezorging altijd de identiteitsbewijs van de klant. Als een klant aangeeft dat een bestelling in de winkel zal worden afgehaald, blijft de bestelling in een afgesloten ruimte staan en zal pas worden meegegeven als de leeftijd is gecontroleerd. Als de leeftijd van een klant niet kan worden gecontroleerd nemen wij de alcoholhoudende drank weer mee terug en krijg de klant het geld minus de bezorgkosten terug gestort.
Alcoholhoudende producten zullen nooit in een tuin of bij buren worden achter gelaten. De alcoholhoudende producten worden uitsluitend aan de persoon overhandigd waarvan de naam ook op de bestelbon / factuur staat. Bij twijfel of een alcohol houdend product uitsluitend voor volwassenen is dan zal de bestelling niet aan de klant worden overhandigd.
Daarnaast is het mogelijk om via UberEats & thuisbezorgd een bestelling te plaatsen. Bij elk alcoholhoudend product krijgt de klant een pop-up melding dat het gaat om een alcoholhoudend product, de klant moet vervolgens middels een pop-up melding aangeven dat hij/zij 18 jaar of ouder is. Ubereats & thuisbezorgd geeft bij de bestelling aan dat de klant bij bezorging zal gevraagd worden om zich te legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Indien wij bezorgers van Uber eats inzetten, controleert de bezorger bij elke bezorging van alcoholhoudende product(en) de leeftijd van de klant. Zie: https://www.uber.com/nl/blog/alcohol-uber-eats-nl/
Ook kunnen mensen door heel het land bestelling plaatsen via onze webshop. Ook hier krijgt de klant een pop-up melding wanneer er een alcoholhoudend product wordt geselecteerd, en dient de klant “Ja” de kiezen voordat zij verder kunnen. Ook wordt vermeldt dat de klant zich bij bezorging moet legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Wanneer wij een pakketje met alcoholhoudende producten ter bezorging aanbieden bij onze bezorgpartner, DPD, kiezen wij voor de age check optie. De DPD bezorger controleert dan de identiteitsbewijs van de klant en noteert de laatste vijf cijfers van het documentnummer. Zie: https://www.dpd.com/nl/nl/2021/06/14/alle-gemak-dankzij-de-nieuwe-optie-age-check/
2. Informatievoorziening medewerkers (conform artikel 5.2, lid 1 onder c van het Alcoholbesluit)
Onze werknemers beschikken over een SVH certificaat en zijn op de hoogte van de geborgde werkwijze. In het inwerktraject is de geborgde werkwijze een verplicht onderdeel om door te lezen om zeker te zijn de er geen alcoholhoudende producten worden verkocht aan jongeren. Waar nodig zullen er trainingen worden aangeboden zoals de E-learning Verantwoord Alcohol Verstrekken van de ministerie VWS.
Ook hebben onze ketenpartners, DPD en UberEats, zorgen ervoor dat zij op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom de vernieuwde Alcoholwet.
Controle (conform artikel 5.2, lid 1 onder d van het Alcoholbesluit)
Minimaal eenmaal per jaar zullen wij de uitvoering van de geborgde werkwijze onderzoeken. Wij kijken naar de geldende verplichtingen en de naleving hiervan. In het onderzoek kijken we naar de werkwijze van de werknemers en externe partijen, en of alle partijen zich aan de gemaakte afspraken houden. Dit doen we aan de hand van steekproefsgewijs bestellingen na te lopen en d.m.v. een “Mystery guest” bestelling.
Indien er niet aan de gemaakte afspraken gehouden wordt, zullen er corrigerende maatregelen volgen.
Geüpdatet : 11-08-2024